shuttleservisbyxcelltravel

Bagi Mereka yang Nak Ke Rantau Panjang , tempat tempat yang sesuai Dilawati di Sepanjang Perjalanan

Rantau Panjang merupakan sebuah pekan yang bersempadan antara Malaysia dan Thailand yang terletak di utara negeri Kelantan dalam kawasan barat jajahan Pasir Mas. Ia berada 39 kilometer di barat daya bandar Kota Bharu dan terletak berhampiran dengan Sungai Golok. Di sepanjang perjalan ke Rantau Panjang bayak tempat menarik yang boleh singgah antaranya …

Dodol & Serunding di Pasir mas

Sebelum sampai Rantau Panjang mungkin boleh singgah di Pengusaha Dodol & Serunding di Pasir Mas iaitu  Hajjah Wan Sabariah bukan sahaja kerana resepi dodolnya tetapi adalah rumah agamnya yang kelihatan seolah-olah rumah agam dalam filem Bollywood. Beberapa kali jugak artikel @ video wawancara yang keluar di media utama berkongsi mengenai kemewahan rumahnya.

Mee Udang Pak Man Lemal, Pasir Mas Kelantan

 

Pekan rantau Panjang

 

Secara umumnya, nama Rantau Panjang memang tidak asing lagi memandangkan ia adalah tempat membeli belah yang tersohor di Kelantan. Dibuka seawal jam 8 pagi hingga 6 petang. Pada masa cuti sekolah, minggu Rantau Panjang adalah antara yang paling sibuk dan paling berat di Kelantan. Waktu puncak adalah antara jam 11 tengahari hingga 4 petang. Pasar inilah yang paling popular dan paling sesuai jika anda ingin membeli barangan yang murah dari negara jiran, Thailand.

Masjid Beijing

Selepas merewang-rewang di pekan Rantau Panjang mungkin di kesempatann melawat Masjid Beijing sambil solat zohor.

Masjid Jubli Perak Sultan Ismail Petra (atau sinonim dengan nama Masjid Beijing) merupakan sebuah masjid yang terletak di pekan Rantau Panjang, di dalam jajahan Pasir MasKelantan. Senibina masjid ini amat unik kerana menggabungkan senibina Cina dan Islam dan menyerupai Masjid Niujie yang berusia lebih daripada 1,000 tahun di BeijingChina.

Lokasi masjid ini terletak di tepi Lebuhraya Pasir Mas-Rantau Panjang, sekitar 2 km daripada Pekan Rantau Panjang dengan keluasan 3.7 ekar . Ia mula dibina pada 12 September, 2005 dan akan dirasmikan bulan Ogos 2009. Kos keseluruhan pembinaan masjid ini dianggarkan sejumlah RM8.8 juta. Masjid ini mampu memuatkan seramai 1,000 orang jemaah pada satu-satu masa.

Selepas solat … mungkin ingin menikmati Tomyam … Thai style .. boleh singgah di Restoran yang berdekatan dengan Rantau Panjang … antara cadangan restoran adalah

THAI MALAY RESTORAN

 

pelbagai menu masakan Thai & Malay style.

 

Related post:

Apa Aktiviti Melawat Kelantan Yang menarik.

Selepas sarapan bercadang nak merewang-rewang  Sekitar Kota Bharu

Bagi Mereka yang Nak Ke Pengkalan Kubur  , tempat tempat yang sesuai Dilawati Sepanjang Perjalanan adalah seperti Berikut

Xcell Travel & Tours KPL No : 7355, MOF Reg. Number 357-0224 8937, Mengutamakan Pakej Perlacongan Dalam Malaysia termasuk Tour Guide Service dan perkhidmatan yang berkaitan , Antara Pakej yang  kami tawarkan :

  • Kelantan city Tour ,
  • Kelantan Foating Market
  • Pakej pulau Perhentian
  • Pakej Pulau Redang
  • Pakej Pulau Langkawi
  • Pakej Ke Cameron Highland
  • Pakej Candat sotong
  • Pakej memancing
  • Perkhidmatan Sewa Pandu Van
  • Airport Transfer ke Hotel Dan Jetty Kuala besut
  • Perkhidmatan Bus Persiaran

Berminat nak join group :

 

 

Shuttle Service by Xcell Travel

 

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada semua pembaca blog Xcell Travel yang dikasihi 🙂

Pertama sekali saya nak ucapkan terima kasih kerana sudi masuk ke page kami nie,hmm,hari nie saya nak story pasal perkhidmatan lain yang kami sediakan pula.Untuk makluman pembaca semua,kami dari Xcell Travel bukan sahaja menyediakan pakej-pakej percutian untuk pergi bercuti tau,tapi kami juga menyediakan perkhidmatan shuttle dan transfer service kemana sahaja yang anda mahukan,kami sedia membawa anda..tapi kena maklum kepada pihak kami lebih awal laa yer,sebab senang untuk pihak kami uruskan apa-apa yang diperlukan..yelah,bukan apa kalau bagitau last-last minute manelah tau kan van tak de ke,van tengah servis kat kedai ke tak pun jadual kami padat sebab van dah full kan..

Untuk servis yang kami tawarkan ini,kami menyediakan perkhimatan van sewa bersama pemandu dan tanpa pemandu di Kelantan dengan pelbagai model van. Antara perkhidmatan yang kami sediakan ialah, servis ke Airport ,Jetty Kuala Besut ke Perhentian Island  dan diseluruh semenanjung Malaysia,Singapore dan Thailand (hatyai)menari tak?

Hmm,mesti anda semua nak tau jugakkan apa kelebihan sewa van dengan pihak kami dengan orang lain kan??ok,meh saya kongsikan serba sedikit antara kelebihan sewa van dengan kami:

  1. Aircond van sewa yang sejuk dan nyaman untuk kegunaan semua penumpang hadapan dan belakang.
  2. Bantuan kecemasan 24 jam sekiranya berlaku kerosakan. Hubungi kami dan bantuan akan sampai.
  3. Jujur dalam pengembalikan deposit sewa.
  4. Van yang luas, bersih dan selesa (sangat tip top dan gerenti berpuas hati)
  5. Diver van yang peramah dan sporting

 

Perkhidmatan van yang kami tawarkan ini boleh berjalan jauh dan sesuai untuk:

  1. Rombongan
  2. Melancong
  3. Konvokesyen
  4. Trip pejabat
  5. Penggambaran Filem
  6. Majlis kahwin dan nikah
  7. Percutian keluarga dan kawan-kawan
  8. Majlis sukan tadika, sekolah atau universiti
  9. Penghantaran ke KLIA, KLIA2, Subang Airport
  10. Apa saja sebab yang memerlukan anda bergerak secara ramai tetapi jimat dan murah

Kebiasaannya ramai yang mengambil perkhidmatan van dari kami untuk pergi bercuti dengan pakej yang kami tawarkan,rombongan sekolah untuk guru-guru sekolah dan lawatan sambil belajar,majlis kahwin dan nikah,dan sewa untuk satu atau dua hari ke tempat yang diinginkan laa.

Ok,asyik duk membaca je dari tadikan,sekarang saya belanja sikit gambaran van yang kami sediakan di bawah nie.

                                                                                        Ruang dalam yang luas dan selesa

                                                                                            Muka hadapan van yang lebar

 

 

 

                                                                                            Ruang belakang van yang luas

                                                                                      Ruang depan pemandu yang selesa                                                                                        

                                                                       Salah seorang pemandu kami

 

Time ambik orang kat Airport

 

                                                                          Van persiaran pun ada jugak tau

Macam mana ok tak perkhidmatan van kami??sekarang nak cerita pasal kelebihan apabila menyewa van pulak,even ramai yang dah tau pun..huhu:

  1. Van sewa meningkatkan dan mengeratkan silaturrahim di kalangan penumpang.(boleh tambahkan kenalan baru lagi)
  2. Penggunaan van sewa menjanjikan lebih ruang, lebih keselesaan dan lebih penjimatan.
  3. Jumlah penumpang van sewa agak ramai.

Oklah,sampai di sini sahaja coretan yang dapat saya coretkan berkaitan shuttle van dari pihak kami.Kami juga berharap pelanggan-pelanggan sedia ada seperti dari sektor Kerajaan, IPTA, IPTS, Kolej-kolej,sekolah-sekolah dan juga orang perseorangan yang telah berpuas hati dengan perkhidmatan kami agar dapat menyampaikan kepada pihak-pihak yang lain servis yang kami tawarkan ini.Untuk maklumat lebih lanjut boleh terus call/whatsap di 010-928 2086 atau di fb kami http://www.xcelltravel.com/

Sekali lagi terima kasih kerana sudi singgah di blog kami :)Harap bertemu di coretan yang lain lagi yer..Assalamualaikum.