xcelltravelagency

Mereka yang Nak Ke Pengkalan Kubur , tempat tempat yang sesuai Dilawati Sepanjang Perjalanan

Jarak perjalanan daripada bandar Kota Bharu  Ke Pengkalan Kubur adalah sejauh kira-kira 25 kilometer dan lebih kurang 10 kilometer dari bandar Tumpat. Ia bersempadan dengan Thailand, iaitu pekan Takbai,Narathiwat.Daripada pekan Takbai,jaraknya adalah lebih kurang 2 kilometer dengan jalan pengangkutan air seperti Feri dan bot.

Antara tempat persinggahan yang dicadangkan oleh admin adalah seperti berikut :

Pengusaha Serunding kampung Laut

KAMPUNG Laut di Tumpat sememangnya terkenal dengan perusahaan serunding, malah ia mendapat jolokan perkampungan serunding dek kerana populariti makanan tradisi negeri Kelantan itu.

Perusahaan yang diwarisi turun temurun itu diusahakan lebih 60 pengusaha yang asalnya melakukannya secara tradisional dan kecil-kecilan di rumah.

Tokong Wat Photivihan (Buddha Tidur)

Patung Budha Baring di Wat Phothivihan di Kampong Jambu, Jalan Meranti yang kedua terbesar di dunia selepas Myannmar. Wat Photivihan menjadi kebanggaan

masyarakat berketurunan Siam di Kelantan dan Malaysia. patung Budha baring itu sepanjang 40.9 meter dan tinggi 10.6 meter dalam kawasan kira-kira 2.4 hektar yang dibina dengan perbelanjaan kira-kira RM2 juta.

Menariknya terdapat terdapat sebuah patung dalam keadaan tidur didalam wat ini, selain menjadi tumpuan penganut agama Budha, wat ini sering dikunjungi oleh pelbagai kaum untuk tujuan pelancongan. Patung Budha duduk di Kampong Jubakar, Tumpat, Kelantan.

Sebelum sampai di Pekan pengkaln Kubur ada satu lagi patung budha …Sitting Buhda

Pekan Pengkalan Kubur

Syurga Membeli Belah. Itulah panggilan yang selalu kita dengar kalau bercakap pasal Kawasan Bebas Cukai Pengkalan Kubor. Kat sini korang boleh membeli barang-barang seperti jersi, pakaian wanita, kuali belanga, toto, handbag berjenama(replika),coklat dan sebagainya pada harga yang  murah

Waktu urusniaga kawasan Bebas Cukai ialah dari jam 08.00 pagi hingga 05.45 petang setiap hari termasuk hari minggu bagi negeri Kelantan(Jumaat & Sabtu). Semua peniaga dikehendaki mematuhi waktu ini terutama waktu tamat berniaga di akhir hari bagi menjamin pembeli tiba di kaunter pemeriksaan kastam sebelum pukul 06.00 petang, ini adalah kerana waktu membayar cukai sehingga pukul 06.00 petang sahaja.

Meneruskan atvt sehingga ke Petang beristirehat di Pantai Sri Tujuh

Pantai Sri Tujuh

Pantai Sri Tujuh terletak di Tumpat,Kelantan. Ia dinamakan Pantai Sri Tujuh kerana terdapat 7 buah teluk atau lebih di sini. Ia merupakan kawasan rekreasi yang menarik kepada pengunjung terutama dari Kelantan. Pantai Sri Tujuh berhampiran dengan Pengkalan Kubur dan Stesen keretapi Tumpat

Disini juga tempat berlangsungnya acara Tahunan Malaysian International Kite Festival”

Selain dari gerai makan yang banyak terdapat juga  Muzium Wau yang sesuai untuk dilawati dibuka dari jam 9.00 pagi sehingga 5 Petang

 

Related post :

Apa Aktiviti Melawat Kelantan Yang menarik.

Selepas sarapan bercadang nak merewang-rewang  Sekitar Kota Bharu

Bagi Mereka yang Nak Ke Rantau Panjang , tempat tempat yang sesuai Dilawati di Sepanjang Perjalanan adalah seperti berikut

Bagi Mereka yang Nak Ke Pengkalan Kubur  , tempat tempat yang sesuai Dilawati Sepanjang Perjalanan adalah seperti Berikut

Xcell Travel & Tours KPL No : 7355, MOF Reg. Number 357-0224 8937, Mengutamakan Pakej Perlacongan Dalam Malaysia termasuk Tour Guide Service dan perkhidmatan yang berkaitan , Antara Pakej yang  kami tawarkan :

  • Kelantan city Tour ,
  • Kelantan Foating Market
  • Pakej pulau Perhentian
  • Pakej Pulau Redang
  • Pakej Pulau Langkawi
  • Pakej Ke Cameron Highland
  • Pakej Candat sotong
  • Pakej memancing
  • Perkhidmatan Sewa Pandu Van
  • Airport Transfer ke Hotel Dan Jetty Kuala besut
  • Perkhidmatan Bus Persiaran

Berminat nak join group :

Join Us Holiday To Perhentian Island Kuala Terengganu Malaysia

Join Us Holiday on the Open Date as Below:

Our  Next Destination : Pulau Perhentian,Terengganu,Malaysia.

31 of March 2018 To 2 of March 2018

Benefits : Snorkling + Accomodation +  Transfer boat (2ways) + Relaxation trip + Hiking to windmill + Meals

Provide several  type of packages:

Pulau Besar

  • Perhentian Island 2D,1N : From : RM265/pax
  • Perhentian Island 3D,2N : From RM315/pax
  • Perhentian+Redang 4D3N: From RM510/pax

Pulau Kecil

  • Long Beach 3D,2N : From RM380/pax

Your Benefits :

Snorkling + Accomodation +  Transfer boat (2ways) + Relaxation trip + Hiking to windmill + Meals  +

Your Benefits :

Fishing trip , meals(inside boat),snorkling everywhere,island hopping,perhentian island round trip,cooking free,self cruise,transfer boat from jetty besut to perhentian,bbq yellow house,yellow house chalet,life jacket,emergency gun,small boat to the island.

 

Deposit : RM100/pax.

Kids : Free (0-2year) 20% off (3-6 year)

Business Link :

https://t.me/joinchat/DCd26RBfMANCbPRMe0Zu7A

https://chat.whatsapp.com/3sMos7VUdIQ6Dlk9yGZwu5

http://www.xcelltravel.com/

http://wasap.my/60109282086

email : sales@xcelltravel.com/

wan.ghafar@xcelltravel.com

FINAL CALL FOR PERHENTIAN ISLAND SEMPENA CUTI SEKOLAH PENGGAL 1 – DARI 16-3 2018 SEHINGGA 24-3-2018

Here we still have several accommodation units on Pulau Perhentian Kuala Terengganu. So for anyone who wants to vacation on Pulau Perhentian for school holidays Season 1 from 16 / 3-24 / 3/2018 can contact us

For more information:

https://t.me/joinchat/DCd26RBfMANCbPRMe0Zu7A

https://chat.whatsapp.com/3sMos7VUdIQ6Dlk9yGZwu5

http://www.xcelltravel.com/

call & whatsup : 010-928 2086

email : sales@xcelltravel.com/

wan.ghafar@xcelltravel.com

Kelantan City Tour

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera buat pembaca-pembaca blog semua. Ok saya nak bercerita dan berkongsi sedikit pengalaman pihak kami yang membawa sekumpulan peserta yang mengambil pakej dari kami,sambil-sambil itu boleh laa korang semua tau serba sedikit tentang negeri Cik Siti Wan Kembang atau dikenali juga sebagai Serambi Mekah ini.Banyak tempat-tempat menarik yang boleh dilawati di negeri ini.Tambahan lagi orang-orang di negeri ini bukan setakat ‘comel lote ‘ je tau malah sangat peramah dalam melayan pelancong yang datang ke negeri ini.Nak belajar bahasa kelantan pun boleh tau sebab dialek bahasa yang unik dan sedap untuk didengari tapi nak kene stay lame laa sikit kalau uolls betul-betul nak belajar bahasa kelantan nie 🙂

Sambil-sambil kami menceritakan pengalaman kami membawa pelanggan kami jelajah kelantan nie,kami akan selitkan juga beberapa tempat yang menarik yang ada di Kelantan jadi dalam masa yang sama anda bolehlah merancang perjalanan atau percutian anda ke Kelantan dengan lebih mudah dan terancang yer..

Gambar nie, time nak ambik pelanggan kami kat Airport Kota Bharu

Budha baring di Wat Phothivihan

Tempat first kitaorang pegi kt cnie,Korang mesti dah tau kan tempat nie btul tak?tapi,takpelah saya nak bagitau jugak nama tempat nie sebab takut ada yang tak berapa nak pasti kat mana nie..hmm,Kalau korang nak tau nie adalah patung Budha terbesar di Asia ataupun yang kedua terbesar di dunia. Ia dikenali sebagai patung Budha baring di Wat Phothivihan di Kampung Jambu Batu,Jalan Meranti selepas patung Budha di Myanmar. Untuk maklumat korang terdapat tiga patung yang terbesar yang dikenali di Kelantan.

 

Patung Budha Berdiri  

Patung Budha Duduk

Patung budha berdiri terletak di Kampung Terbok manakala patung budha duduk terletak di Kampong Jubakar, Bunohan.Kedua-duanya terletak di daerah Tumpat Kelantan.Tempat ini,akan di penuhi orang ramai terutamanya pada musim cuti sekolah.memang besar patung-patung nie..kalau nak tau sebesar mana,korang kenalah datang kat sini sendiri barulah tau besar sangat ke patung nie sehingga boleh dinobatkan sebagai patung terbesar di asia nie haa..

Masjid Jubli Perak Sultan Ismail/Masjid Beijing

Seterusnya kita pergi ke Masjid nie.Korang kenal tak masjid apa nie?nie bukan dekat negara China tau..Kat Kelantan je tempat nie.Kalau korang nak tau nie adalah Masjid Jubli Perak Sultan Ismail atau boleh dikenali juga sebagai Masjid Beijing kerana senibinanya yang menyerupai masjid bersejarah yang terletak di Beijing,tak silap nama masjid tu Masjid Niujie..kerana keunikan senibinanya, telah menarik ramai untuk melihatnya,ia terletak di daerah Rantau Panjang dan sangat luas kerana mempunyai dua tingkat.Tingkat pertama untuk aktiviti awam manakala,tingkat yang kedua pula adalah ruang sembahyang.Kalau datang Rantau Panjang tak sah kalau tak singgah di sini.

Cik Minah Songket

Ok,sekarang kita pergi pulak ke kedai Cik Minah Songket yang terletak di Kampung Penambang.Nielah Cik Minah Songket yang terkenal dalam penghasilan kain songket di Kelantan tu,halus je tenuman dia..cepat je dia buat,dah laa pakai cara tradisional lagi tau.mesti kuat kan tangan orang-orang yang kerja kat sini sebab hari-hari tenum kain songket ,lama-lama tengok diorang nie kusyuk tau,nampak senang tapi kalau try buat sendiri hmm faham-faham jelah..nanti kalau korang datang kat Kelantan jangan lupa singgah kat sini tau.


Kedai Pembuatan Wau Pak Shafie di Kampung Badang,P.C.B

Seterusnya,kita beralih pula ke proses pembuatan wau,hmm,korang perasan tak duit syiling yang korang guna selama nie yang lima posen lama tu,yang kat belakang dia ada gambar wau tu?bukan yang baru tau,kalau yang baru nie memang takde laa sebab gambar bunga..huhu.nampak tak kat situ yang selain bunga raya Wau Bulan juga merupakan salah satu simbol yang menjadi kebanggaan kita semua. Sebut je Wau bulan mesti korang dah tau kan kat negeri mana,Kelantan laa jawapannya.

Wau nie bukan sahaja dijadikan aktiviti masa lapang tapi dijadikan juga sebagai pertandingan  kerana dalam proses pembuatan wau ini,ia memerlukan kreativiti yang tinggi serta kehalusan kerja pertukangan yang sabar untuk menghasilkan kecantikan rupa,bunyi busurnya dan mampu ni naikkan (yelah,kalau semua ok,tapi tak naik buat apa kan,huhu).Pelbagai jenis wau telah dihasilkan di sini dalam pelbagai saiz dan rupa tetapi empat jenis wau yang paling popular di sini ialah Wau Bulan,Wau Daun,Wau Kucing dan Wau Jalabudi.Menarik tau tempat nie,rugi kalau korang tak pergi…

 sumber :Foto Fathil Asri           Rumah Pengusaha dodol yang terkenal di Kelantan

Next destinasi kita pula ialah untuk melihat proses pembuatan dodol yang terkenal di Kelantan iaitu di jalan Pasir Mas-Rantau Panjang yang diusahakan oleh Sulaiman Ismail dan isteri, Wan Sabariah Wan Ali di Kuala Lemal.Mereka bukan sahaja terkenal dengan penghasilan dodol yang sedap malah pembuatan serunding juga turut dilakukan oleh mereka.

Untuk pengetahuan korang,berjayanya mereka dalam mengusahakan dodol ini sehingga sesiapa yang melalui jalan utama Pasir Mas-Rantau Panjang pasti tidak akan terlepas pandang daripada memandang rumah yang berwarna hijau yang ukirannya keemasan di tepi jalan sehingga ada yang sanggup berhenti untuk bergambar di hadapan rumah mereka hasil daripada penjualan dodol dari sejak turun temurun lagi.Antara perisa dodolnya adalah gula melaka,durian,pandan dan telur.Korang perlu merasai sendiri kelemakan dan kesedapan dodol di sini.

Pantai Cahaya Bulan

Haa,tempat biasa yang dikunjungi time musim cuti sekolah dari dulu sampai sekarang tak lain tak bukan tempat nie la..Pantai Cahaya Bulan(P.C.B).Walaupun, sekarang dah banyak pantai yang yang baru di buka yang cantik-cantik kat Kelantan seperti Pantai Geting,Pantai Irama,Pantai Bisikan Bayu,Pantai Senok,Pantai Sri Tujuh dan yang terbaru Pantai D’aur(D’aur beach Resort),tetapi P.C.B tetap di hati orang ramai.Di sini,kalau hujung minggu,kalau ada rezeki korang sambil-sambil menikmati makanan yang bergoreng celup tepung,korang boleh menyaksikan juga pertunjukan ular yang berbisa, pesta wau,dan melihat kuda.

sumber: www.thestar.com.my                         Floating Market Pulau Suri,Tumpat

Floating market nie kitaorang tak sempat nak pergi lagi,sebab hanya dibuka pada hari jumaat dan sabtu sahaja.Tak sempat nak pergi time bawak diorang nie.Tapi memang famous laa tempat nie tau,yelah mane tak famousnya pasar terapung pertama di Malaysia nak sama macam dekat Khlong Hae, Songkhla, Thailand tu.Sape-sape yang tak berkesempatan nak pegi Thailand tu,meh je kat sini …macam-macam makanan ada jual tau.tapi kebanyakannya kuih-muih ore kelate lerr.

sumber: jetunnel.blogspot.my                                                     Wakaf Che Yeh

Wakaf Che Yeh nie antara pasar malam yang paling sibuk di kelantan sebab pasar malam yang meriah dan boleh dikatakan barangan yang dijual di sini adalah berpatutan dan rata-rata yang datang ke Kelantan nie takkan terlepas peluang untuk pergi pasar malam nie laa,maybe sebab nak tau sibuk dan meriah macam manelah kot huhu..Kat sini sebenarnya ada dua sesi,sesi pagi dijadikan sebagai pasar borong manakala untuk sesi malam dijadikan pasar malam.

Pelbagai barangan yang dijual di sini,rambang mata dibuatnya tau,kebanyakan yang mengambil pakej dari kami memang takkan terlepas peluang laa pegi sini,tapi gambar selalu terlupa nak ambik sebab dorang excited sangat nak masuk dalam nie..huhu.haa,nanti kalau datang sini,jangan lupa belajar untuk tawar menawar barang yang korang nak beli tau,sebab kalau ada rezeki korang,korang dapatlah harga yang murah tau.Tapi kalau korang tak nak pergi sini,pergi up town Kota Bharu pun ok,kat sana tak laa sesibuk kat sini.

www.mynewshub.cc                                        Kampung Kraf Tangan

Kampung kraf tangan juga merupakan salah satu tempat yang wajib dikunjungi para pelancong sebelum balik tau,sebab di sini korang boleh beli cenderhati atau ole-ole untuk family atau orang yang tersayang dari Kelantan kalau tak sempat nak beli kat tempat lain.Kat dalam ni juga ada tempat makan tau,tempat makan yang famous iaitu Nasi Ulam Cikgu.Kiranya kalau korang lapar ke rambang mata tak tau nak pilih nak beli apa ke kat sini,boleh singgah makan kat Nasi Ulam Cikgu nie.

Hmmm,nama pun nasi ulam kan jadi siapa-siapa yang memang hantu makanan kampung yang suka awek muda sepanjang masa tu,memang menepati selera laa kat tempat nie dan makan kat sini konsep layan diri yer,koraang boleh ambik berapa banyak korang nak dan macam-macam ulam-ulaman  ada tau dan yang penting fresh dari ladang tu.

Ok,last tempat menarik yang wajib dikunjungi korang yang akan membuatkan korang rambang mata kat sini dia nak sama dengan dekat Pengkalan Kubor kiranya korang boleh pilih korang nak pegi kat Rantau Panjang nie ke kat Pengkalan Kuborsebab kedua-dua tempat nie hampir sama,kalau nak dekat sikit Pengkalan Kubor je tapi kalau korang tak penat  & suka berjalan dan banyak bawa duit tu boleh je pergi kedua-duanya.Macam-macam ada jual kat sini macam toto,jersi,patung,baju-baju yang comel-come,beg dan lain-lain lagi laa..nanti korang jangan lupa datang tau..

Oklah,sampai di sini sahaja coretan saya untuk kali nie,sebenarnya banyak lagi tempat-tempat menarik di Kelantan tapi sebab tempat-tempat yang saya sebutkan di atas nie merupakan tempat yang biasa pihak kami bawakan untuk sesiapa yang datang ke Kelantan dan mengambil pakej dari kami.Salam sayang kami dari Xcell Travel.Terima kasih.

**Kalau free-free tu boleh la usya-usya facebook kami yer untuk pakej-pakej yang kami tawarkan.

 

 

 

 

 

Langkawi 4 hari 3 malam

 

 

Assalamuaikum, hai buat semua pembaca blog xcell travel yang dikasihi sekalian.

Harini saya sangat berbesar hati untuk berkongsi pengalaman En. Wan Ghaffar membawa peserta yang mengambil pakej pelancongan ke Langkawi selama 4 hari 3 malam seramai 16 orang dari SMUA Tarbiah Diniah, Meranti Pasir Mas, Kelantan dengan bajet RM350 (exclude makan). Bagi pendapat sesetengah orang RM350 untuk percutian di dalam negara tambah-tambah ke Langkawi,Kedah boleh dikatakan agak mahal akan tetapi kalau anda tengok betapa padatnya aktiviti yang kami lakukan sepanjang 4 hari disana, pasti mampu membuatkan anda terkejut lalu terus menyimpan angan-angan untuk ke Langkawi.

 

Dengan menggunakan pengangkutan van, perjalanan dari Kota Bharu – Kuala Perlis mengambil masa kira-kira 8jam. Setibanya di Kuala Perlis, Kami menaiki feri untuk menuju ke Langkawi dengan berharga RM 18 sahaja dan mengambil masa lebih kurang 1jam30minit. Kami mengambil tiket feri pukul 8.oo am.

( ok..beratur panjang la pula untuk menaiki feri menuju ke Langkawi)

Sampai di langkawi, kami menginap di Apartment Mahsuri Idaman, Langkawi. Selepas check in, semua masuk bilik masing-masing. Maklum la penatkan..

Pada jam 3.00 ptg semua peserta berkumpul di Lobi Appartment dan bersiap sedia untuk aktiviti yang pertama iaitu menuju ke Nusantara Maju Enterprise dan Haji Ismail Group Sdn. Bhd untuk shopping pelbagai jenis coklat-coklat.Rambang mata dibuatnya.Tapi maaf tidak sempat nak snap gambar maklumlah dah rambang mata tengok coklat sampai terlupa hehe.

ok, perjalan di Langkawi di akhiri dengan melawat di Nusantara Maju Enterprise yang menyediakan pelbagai jenis ubat-ubatan Tradisional seperti minyak gamat dan macam-macam lagi. Untuk yang berminat datang ke Langkawi nanti bolehlah ke Nusantara Maju Enterprise ini pasti puas hati.

 

Ok., hari ketiga di Langkawi kita teruskan aktiviti  yang seterusnya iaitu kami menuju ke….jeng..jeng..jeng.ok2 hari ketiga kami telah berkumpul pada jam 8.00 pagi dan setelah selesai sarapan pagi kami terus menuju ke Geopark dengan persetujuan peserta pakej kami .

Dok sebut pasal Geopark tapi sebenarnya Geopark ini merujuk kepada lokasi-lokasi yang telah diiktirafkan oleh UNIESCO yang mempunyai keunikan geologi tertentu yang termasuklah gunung, batu-batan, sungai, paya bakau, gua, tasik, haiwan liar dan sebagainya. Di Langkawi terdapat 3 lokasi Geopark yang diiktiraf oleh UNESCO iaitu:

  • Kilim Geoforest Park
  • Gunung Machinchang Geoforest Park
  • Tasik Dayang Bunting Geoforest Park

Apa yang kami terangkan tadi merujuk kepada Kilim Geoforest Park. Nak pergi  semua boleh tahan la ongkosnya. Pilih satu or 2 tempat cukuplah tapi bergantung pada bajet anda la kan.

Kami bertolak ke jeti Kilim dengan menaiki van iaitu lokasi untuk menaiki bot. Sampai dilokasi orang boleh dikatakan ramai la juga, maklumlah time hujung minggu. Sesampai saja di situ terus ke kaunter. Projek untuk melawat Geoforest Park ini di usahakan oleh Koperasi Komuniti Kampung Kilim. Untuk menjelajah paya bakau dan juga melihat keindahan pulau-pulau nie terdapat beberapa pekej mangrove tour yang ditawarkan. Kami ambil pekej untuk 2 jam dengan bot yang boleh muat 10 orang.

Pakej nie termasuk melawat sangkar ikan, melihat keindahan hutan bakau, melihat helang, Gua Kelawar, Gua Langsir, Gua Buaya dan Laut Andaman dan dapat lihat ikon Kilim Geoforest Park  dari laut.

Bayar saja tiket, terus saja driver bot datang .Tak payah tunggu lama-lama. Bot boleh tahan besar . OKlah pelayaran bermula.

(baru nak belayar pergi tapi dah makan la pula..hehe)

Keluar sikit saja dari jeti, berdesup brader driver bot memecut menyusuri sungai. Ingat nak bawa slow-slow dapat kami feeling-feeling menikmati keindahan hutan bakau tapi hampeh pula rasa. Apa-apa pun dapat lah melihat sedikit keindahan bakau yang ada di kiri kanan.

Kami tiba di suatu tempat yang terdapat banyak rumah-rumah terapung. Driver bot singgah di salah satu rumah terapung nie. Rupanya rumah-rumah nie ialah sangkar ikan. Kat sini ada beberapa sangkar ikan. Dalam sangkar kat sini bukan setakat ikan saja tetapi ada macam-macam hidupan laut yang di pelihara seperti ketam, udang dan siput.

Perjalanan diteruskan ke Gua Buaya atau Crocodile Cave. Gua nie seperti lorong yang menembusi pulau. Sebab apa dapat nama buaya, mungkin ada buaya kot kat gua nie, entahlah. Gua nie tak berapa luas tetapi bot boleh menyusurinya mengikut keadaan air. Kalau air pasang, bot yang tinggi tak boleh masuk, nanti bumbung sangkut.

Berhampiran jeti Kilim satu lagi tempat untuk dilawati iaitu Gua Kelawar.

Kat sini disediakan torch light untuk disewakan untuk digunakan ketika berada dalam gua. Bolehlah guna untuk suluh kelawar yang bergayut dalam gua nie dan juga suluh jalan.

Kat siling gua terdapat banyak kelawar bergantungan. Gambar gelap sajalah sebab dalam gua tidak dibenarkan mengambil gambar menggunakan flash

                                                                                                                 Hutan Bakau

Bukan setakat kelawar sahaja yang menjadi tarikan tetapi bentuk gua dengan stalaghmite dan stalactite dan juga paya bakau menjadi tarikan.

          monyet ni jadi guide di Gua Kelawar kot..hehe

Gua Kelawar menjadi penutup kepada menjelajah Kilim Geoforest Park. Sangat menarik tetapi maklumat setiap tempat dilawati kami kena baca sendiri jika ada dipaparkan tapi kalau tak ada kami cuma dapat melihat keindahan saja. Mungkin untuk penggemar batu bata dan juga flora dan fauna memahami apa yang dilihat. Untuk pelawat seperti kami rasanya lebih menarik driver bot atau ada juru cakap yang dapat menceritakan serba sedikit tempat-tempat yang dilawati.

Last Day di Langkawi

Hari terakhir di Langkawi, Kami berkumpul awal-awal pagi lagi dari Apartment yang kami menginap dan menuju ke program cikgu-cikgu SMUA Tarbiah Diniah iaitu lawatan ke sekolah dan mesyuarat (lupa la nama tempat tu..hehe).

                                                                                                     Mesyuarat di jalankan

Setelah selesai Mesyuarat ( apa tah ) majlis ditutp dengan pemberian sedikit cenderamata or hadiah la kan pada peserta yang menghadiri mesyuarat ini.

Selesai sudah Mesyuarat ini..Time untuk balik AppartmentMahsuri Idaman untuk kemas-kemas barang-barang n check out dari appartment tersebut pukul 2 petang.

dalam perjalanan untuk ke jeti feri,sempat lagi kami membeli belah dan cuci mata melihat keindahan Pulau Langkawi ini. Taket feri kami pukul 5.00 petang dari Langkawi ke Kuala Perlis.

                                                                                    Banyak pula barang nak bawa macamna ni

                                                                                                          Alamak banyaknya

Oklah feri pun dah ada jadi sampai sini aja lah coretan saya buat anda..Kami balik dulu ye. Ada masa kami cerita lagi tentang pakej kami ini.Terima kasih sudi membaca blog xcell travel 

Terima Kasih Daun Keladi,

Ada Hari Boleh Cerita Lagi.