xcelltraveldihati

CANDAT SOTONG 2018 KELANTAN

Musim candat sotong tahun…ni…sudah bemula…kawan pegi minggu lepas dapat 15 kg seorang harga sotong masa ni..rm20 lebih sekilo …..berbaloi juga…jom sapa berminat bersama Kami…pastikan booking awal… senang nak buat arrangements… CALL & WHATSUP 010 928 2086

JETTY BERLEPAS
Jeti A: Kg. Dalam Rhu Tumpat Kelantan
Jeti B: Kuala besar Kota Bharu Kelantan

Sewa Koyan Candat
* Set lengkap / gelung / tali / mata candat / ladung – 1 SET RM20.00

( peralatan untuk mencandat & memancing )

Sewa Bilik  HOMESTAY YANG BERDEKATAN DENGAN Jeti – RM250.00/ SEBUAH 6-8 ORANG

Deposit setiap bot/pakejRM500.00 (tetap)

 

siapkan peralatan semua & siap sedia untuk bertolak dah

These attacks led to the pay someone to do my essay invasions of afghanistan and iraq.

Mereka yang Nak Ke Pengkalan Kubur , tempat tempat yang sesuai Dilawati Sepanjang Perjalanan

Jarak perjalanan daripada bandar Kota Bharu  Ke Pengkalan Kubur adalah sejauh kira-kira 25 kilometer dan lebih kurang 10 kilometer dari bandar Tumpat. Ia bersempadan dengan Thailand, iaitu pekan Takbai,Narathiwat.Daripada pekan Takbai,jaraknya adalah lebih kurang 2 kilometer dengan jalan pengangkutan air seperti Feri dan bot.

Antara tempat persinggahan yang dicadangkan oleh admin adalah seperti berikut :

Pengusaha Serunding kampung Laut

KAMPUNG Laut di Tumpat sememangnya terkenal dengan perusahaan serunding, malah ia mendapat jolokan perkampungan serunding dek kerana populariti makanan tradisi negeri Kelantan itu.

Perusahaan yang diwarisi turun temurun itu diusahakan lebih 60 pengusaha yang asalnya melakukannya secara tradisional dan kecil-kecilan di rumah.

Tokong Wat Photivihan (Buddha Tidur)

Patung Budha Baring di Wat Phothivihan di Kampong Jambu, Jalan Meranti yang kedua terbesar di dunia selepas Myannmar. Wat Photivihan menjadi kebanggaan

masyarakat berketurunan Siam di Kelantan dan Malaysia. patung Budha baring itu sepanjang 40.9 meter dan tinggi 10.6 meter dalam kawasan kira-kira 2.4 hektar yang dibina dengan perbelanjaan kira-kira RM2 juta.

Menariknya terdapat terdapat sebuah patung dalam keadaan tidur didalam wat ini, selain menjadi tumpuan penganut agama Budha, wat ini sering dikunjungi oleh pelbagai kaum untuk tujuan pelancongan. Patung Budha duduk di Kampong Jubakar, Tumpat, Kelantan.

Sebelum sampai di Pekan pengkaln Kubur ada satu lagi patung budha …Sitting Buhda

Pekan Pengkalan Kubur

Syurga Membeli Belah. Itulah panggilan yang selalu kita dengar kalau bercakap pasal Kawasan Bebas Cukai Pengkalan Kubor. Kat sini korang boleh membeli barang-barang seperti jersi, pakaian wanita, kuali belanga, toto, handbag berjenama(replika),coklat dan sebagainya pada harga yang  murah

Waktu urusniaga kawasan Bebas Cukai ialah dari jam 08.00 pagi hingga 05.45 petang setiap hari termasuk hari minggu bagi negeri Kelantan(Jumaat & Sabtu). Semua peniaga dikehendaki mematuhi waktu ini terutama waktu tamat berniaga di akhir hari bagi menjamin pembeli tiba di kaunter pemeriksaan kastam sebelum pukul 06.00 petang, ini adalah kerana waktu membayar cukai sehingga pukul 06.00 petang sahaja.

Meneruskan atvt sehingga ke Petang beristirehat di Pantai Sri Tujuh

Pantai Sri Tujuh

Pantai Sri Tujuh terletak di Tumpat,Kelantan. Ia dinamakan Pantai Sri Tujuh kerana terdapat 7 buah teluk atau lebih di sini. Ia merupakan kawasan rekreasi yang menarik kepada pengunjung terutama dari Kelantan. Pantai Sri Tujuh berhampiran dengan Pengkalan Kubur dan Stesen keretapi Tumpat

Disini juga tempat berlangsungnya acara Tahunan Malaysian International Kite Festival”

Selain dari gerai makan yang banyak terdapat juga  Muzium Wau yang sesuai untuk dilawati dibuka dari jam 9.00 pagi sehingga 5 Petang

 

Related post :

Apa Aktiviti Melawat Kelantan Yang menarik.

Selepas sarapan bercadang nak merewang-rewang  Sekitar Kota Bharu

Bagi Mereka yang Nak Ke Rantau Panjang , tempat tempat yang sesuai Dilawati di Sepanjang Perjalanan adalah seperti berikut

Bagi Mereka yang Nak Ke Pengkalan Kubur  , tempat tempat yang sesuai Dilawati Sepanjang Perjalanan adalah seperti Berikut

Xcell Travel & Tours KPL No : 7355, MOF Reg. Number 357-0224 8937, Mengutamakan Pakej Perlacongan Dalam Malaysia termasuk Tour Guide Service dan perkhidmatan yang berkaitan , Antara Pakej yang  kami tawarkan :

  • Kelantan city Tour ,
  • Kelantan Foating Market
  • Pakej pulau Perhentian
  • Pakej Pulau Redang
  • Pakej Pulau Langkawi
  • Pakej Ke Cameron Highland
  • Pakej Candat sotong
  • Pakej memancing
  • Perkhidmatan Sewa Pandu Van
  • Airport Transfer ke Hotel Dan Jetty Kuala besut
  • Perkhidmatan Bus Persiaran

Berminat nak join group :

Join Us Holiday To Perhentian Island Kuala Terengganu Malaysia

Join Us Holiday on the Open Date as Below:

Our  Next Destination : Pulau Perhentian,Terengganu,Malaysia.

31 of March 2018 To 2 of March 2018

Benefits : Snorkling + Accomodation +  Transfer boat (2ways) + Relaxation trip + Hiking to windmill + Meals

Provide several  type of packages:

Pulau Besar

  • Perhentian Island 2D,1N : From : RM265/pax
  • Perhentian Island 3D,2N : From RM315/pax
  • Perhentian+Redang 4D3N: From RM510/pax

Pulau Kecil

  • Long Beach 3D,2N : From RM380/pax

Your Benefits :

Snorkling + Accomodation +  Transfer boat (2ways) + Relaxation trip + Hiking to windmill + Meals  +

Your Benefits :

Fishing trip , meals(inside boat),snorkling everywhere,island hopping,perhentian island round trip,cooking free,self cruise,transfer boat from jetty besut to perhentian,bbq yellow house,yellow house chalet,life jacket,emergency gun,small boat to the island.

 

Deposit : RM100/pax.

Kids : Free (0-2year) 20% off (3-6 year)

Business Link :

https://t.me/joinchat/DCd26RBfMANCbPRMe0Zu7A

https://chat.whatsapp.com/3sMos7VUdIQ6Dlk9yGZwu5

http://www.xcelltravel.com/

http://wasap.my/60109282086

email : sales@xcelltravel.com/

wan.ghafar@xcelltravel.com

FINAL CALL FOR PERHENTIAN ISLAND SEMPENA CUTI SEKOLAH PENGGAL 1 – DARI 16-3 2018 SEHINGGA 24-3-2018

Here we still have several accommodation units on Pulau Perhentian Kuala Terengganu. So for anyone who wants to vacation on Pulau Perhentian for school holidays Season 1 from 16 / 3-24 / 3/2018 can contact us

For more information:

https://t.me/joinchat/DCd26RBfMANCbPRMe0Zu7A

https://chat.whatsapp.com/3sMos7VUdIQ6Dlk9yGZwu5

http://www.xcelltravel.com/

call & whatsup : 010-928 2086

email : sales@xcelltravel.com/

wan.ghafar@xcelltravel.com

Students from the necl thesis writing service excitedly pose for the camera.

Kelantan City Tour

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera buat pembaca-pembaca blog semua. Ok saya nak bercerita dan berkongsi sedikit pengalaman pihak kami yang membawa sekumpulan peserta yang mengambil pakej dari kami,sambil-sambil itu boleh laa korang semua tau serba sedikit tentang negeri Cik Siti Wan Kembang atau dikenali juga sebagai Serambi Mekah ini.Banyak tempat-tempat menarik yang boleh dilawati di negeri ini.Tambahan lagi orang-orang di negeri ini bukan setakat ‘comel lote ‘ je tau malah sangat peramah dalam melayan pelancong yang datang ke negeri ini.Nak belajar bahasa kelantan pun boleh tau sebab dialek bahasa yang unik dan sedap untuk didengari tapi nak kene stay lame laa sikit kalau uolls betul-betul nak belajar bahasa kelantan nie 🙂

Sambil-sambil kami menceritakan pengalaman kami membawa pelanggan kami jelajah kelantan nie,kami akan selitkan juga beberapa tempat yang menarik yang ada di Kelantan jadi dalam masa yang sama anda bolehlah merancang perjalanan atau percutian anda ke Kelantan dengan lebih mudah dan terancang yer..

Gambar nie, time nak ambik pelanggan kami kat Airport Kota Bharu

Budha baring di Wat Phothivihan

Tempat first kitaorang pegi kt cnie,Korang mesti dah tau kan tempat nie btul tak?tapi,takpelah saya nak bagitau jugak nama tempat nie sebab takut ada yang tak berapa nak pasti kat mana nie..hmm,Kalau korang nak tau nie adalah patung Budha terbesar di Asia ataupun yang kedua terbesar di dunia. Ia dikenali sebagai patung Budha baring di Wat Phothivihan di Kampung Jambu Batu,Jalan Meranti selepas patung Budha di Myanmar. Untuk maklumat korang terdapat tiga patung yang terbesar yang dikenali di Kelantan.

 

Patung Budha Berdiri  

Patung Budha Duduk

Patung budha berdiri terletak di Kampung Terbok manakala patung budha duduk terletak di Kampong Jubakar, Bunohan.Kedua-duanya terletak di daerah Tumpat Kelantan.Tempat ini,akan di penuhi orang ramai terutamanya pada musim cuti sekolah.memang besar patung-patung nie..kalau nak tau sebesar mana,korang kenalah datang kat sini sendiri barulah tau besar sangat ke patung nie sehingga boleh dinobatkan sebagai patung terbesar di asia nie haa..

Masjid Jubli Perak Sultan Ismail/Masjid Beijing

Seterusnya kita pergi ke Masjid nie.Korang kenal tak masjid apa nie?nie bukan dekat negara China tau..Kat Kelantan je tempat nie.Kalau korang nak tau nie adalah Masjid Jubli Perak Sultan Ismail atau boleh dikenali juga sebagai Masjid Beijing kerana senibinanya yang menyerupai masjid bersejarah yang terletak di Beijing,tak silap nama masjid tu Masjid Niujie..kerana keunikan senibinanya, telah menarik ramai untuk melihatnya,ia terletak di daerah Rantau Panjang dan sangat luas kerana mempunyai dua tingkat.Tingkat pertama untuk aktiviti awam manakala,tingkat yang kedua pula adalah ruang sembahyang.Kalau datang Rantau Panjang tak sah kalau tak singgah di sini.

Cik Minah Songket

Ok,sekarang kita pergi pulak ke kedai Cik Minah Songket yang terletak di Kampung Penambang.Nielah Cik Minah Songket yang terkenal dalam penghasilan kain songket di Kelantan tu,halus je tenuman dia..cepat je dia buat,dah laa pakai cara tradisional lagi tau.mesti kuat kan tangan orang-orang yang kerja kat sini sebab hari-hari tenum kain songket ,lama-lama tengok diorang nie kusyuk tau,nampak senang tapi kalau try buat sendiri hmm faham-faham jelah..nanti kalau korang datang kat Kelantan jangan lupa singgah kat sini tau.


Kedai Pembuatan Wau Pak Shafie di Kampung Badang,P.C.B

Seterusnya,kita beralih pula ke proses pembuatan wau,hmm,korang perasan tak duit syiling yang korang guna selama nie yang lima posen lama tu,yang kat belakang dia ada gambar wau tu?bukan yang baru tau,kalau yang baru nie memang takde laa sebab gambar bunga..huhu.nampak tak kat situ yang selain bunga raya Wau Bulan juga merupakan salah satu simbol yang menjadi kebanggaan kita semua. Sebut je Wau bulan mesti korang dah tau kan kat negeri mana,Kelantan laa jawapannya.

Wau nie bukan sahaja dijadikan aktiviti masa lapang tapi dijadikan juga sebagai pertandingan  kerana dalam proses pembuatan wau ini,ia memerlukan kreativiti yang tinggi serta kehalusan kerja pertukangan yang sabar untuk menghasilkan kecantikan rupa,bunyi busurnya dan mampu ni naikkan (yelah,kalau semua ok,tapi tak naik buat apa kan,huhu).Pelbagai jenis wau telah dihasilkan di sini dalam pelbagai saiz dan rupa tetapi empat jenis wau yang paling popular di sini ialah Wau Bulan,Wau Daun,Wau Kucing dan Wau Jalabudi.Menarik tau tempat nie,rugi kalau korang tak pergi…

 sumber :Foto Fathil Asri           Rumah Pengusaha dodol yang terkenal di Kelantan

Next destinasi kita pula ialah untuk melihat proses pembuatan dodol yang terkenal di Kelantan iaitu di jalan Pasir Mas-Rantau Panjang yang diusahakan oleh Sulaiman Ismail dan isteri, Wan Sabariah Wan Ali di Kuala Lemal.Mereka bukan sahaja terkenal dengan penghasilan dodol yang sedap malah pembuatan serunding juga turut dilakukan oleh mereka.

Untuk pengetahuan korang,berjayanya mereka dalam mengusahakan dodol ini sehingga sesiapa yang melalui jalan utama Pasir Mas-Rantau Panjang pasti tidak akan terlepas pandang daripada memandang rumah yang berwarna hijau yang ukirannya keemasan di tepi jalan sehingga ada yang sanggup berhenti untuk bergambar di hadapan rumah mereka hasil daripada penjualan dodol dari sejak turun temurun lagi.Antara perisa dodolnya adalah gula melaka,durian,pandan dan telur.Korang perlu merasai sendiri kelemakan dan kesedapan dodol di sini.

Pantai Cahaya Bulan

Haa,tempat biasa yang dikunjungi time musim cuti sekolah dari dulu sampai sekarang tak lain tak bukan tempat nie la..Pantai Cahaya Bulan(P.C.B).Walaupun, sekarang dah banyak pantai yang yang baru di buka yang cantik-cantik kat Kelantan seperti Pantai Geting,Pantai Irama,Pantai Bisikan Bayu,Pantai Senok,Pantai Sri Tujuh dan yang terbaru Pantai D’aur(D’aur beach Resort),tetapi P.C.B tetap di hati orang ramai.Di sini,kalau hujung minggu,kalau ada rezeki korang sambil-sambil menikmati makanan yang bergoreng celup tepung,korang boleh menyaksikan juga pertunjukan ular yang berbisa, pesta wau,dan melihat kuda.

sumber: www.thestar.com.my                         Floating Market Pulau Suri,Tumpat

Floating market nie kitaorang tak sempat nak pergi lagi,sebab hanya dibuka pada hari jumaat dan sabtu sahaja.Tak sempat nak pergi time bawak diorang nie.Tapi memang famous laa tempat nie tau,yelah mane tak famousnya pasar terapung pertama di Malaysia nak sama macam dekat Khlong Hae, Songkhla, Thailand tu.Sape-sape yang tak berkesempatan nak pegi Thailand tu,meh je kat sini …macam-macam makanan ada jual tau.tapi kebanyakannya kuih-muih ore kelate lerr.

sumber: jetunnel.blogspot.my                                                     Wakaf Che Yeh

Wakaf Che Yeh nie antara pasar malam yang paling sibuk di kelantan sebab pasar malam yang meriah dan boleh dikatakan barangan yang dijual di sini adalah berpatutan dan rata-rata yang datang ke Kelantan nie takkan terlepas peluang untuk pergi pasar malam nie laa,maybe sebab nak tau sibuk dan meriah macam manelah kot huhu..Kat sini sebenarnya ada dua sesi,sesi pagi dijadikan sebagai pasar borong manakala untuk sesi malam dijadikan pasar malam.

Pelbagai barangan yang dijual di sini,rambang mata dibuatnya tau,kebanyakan yang mengambil pakej dari kami memang takkan terlepas peluang laa pegi sini,tapi gambar selalu terlupa nak ambik sebab dorang excited sangat nak masuk dalam nie..huhu.haa,nanti kalau datang sini,jangan lupa belajar untuk tawar menawar barang yang korang nak beli tau,sebab kalau ada rezeki korang,korang dapatlah harga yang murah tau.Tapi kalau korang tak nak pergi sini,pergi up town Kota Bharu pun ok,kat sana tak laa sesibuk kat sini.

www.mynewshub.cc                                        Kampung Kraf Tangan

Kampung kraf tangan juga merupakan salah satu tempat yang wajib dikunjungi para pelancong sebelum balik tau,sebab di sini korang boleh beli cenderhati atau ole-ole untuk family atau orang yang tersayang dari Kelantan kalau tak sempat nak beli kat tempat lain.Kat dalam ni juga ada tempat makan tau,tempat makan yang famous iaitu Nasi Ulam Cikgu.Kiranya kalau korang lapar ke rambang mata tak tau nak pilih nak beli apa ke kat sini,boleh singgah makan kat Nasi Ulam Cikgu nie.

Hmmm,nama pun nasi ulam kan jadi siapa-siapa yang memang hantu makanan kampung yang suka awek muda sepanjang masa tu,memang menepati selera laa kat tempat nie dan makan kat sini konsep layan diri yer,koraang boleh ambik berapa banyak korang nak dan macam-macam ulam-ulaman  ada tau dan yang penting fresh dari ladang tu.

Ok,last tempat menarik yang wajib dikunjungi korang yang akan membuatkan korang rambang mata kat sini dia nak sama dengan dekat Pengkalan Kubor kiranya korang boleh pilih korang nak pegi kat Rantau Panjang nie ke kat Pengkalan Kuborsebab kedua-dua tempat nie hampir sama,kalau nak dekat sikit Pengkalan Kubor je tapi kalau korang tak penat  & suka berjalan dan banyak bawa duit tu boleh je pergi kedua-duanya.Macam-macam ada jual kat sini macam toto,jersi,patung,baju-baju yang comel-come,beg dan lain-lain lagi laa..nanti korang jangan lupa datang tau..

Oklah,sampai di sini sahaja coretan saya untuk kali nie,sebenarnya banyak lagi tempat-tempat menarik di Kelantan tapi sebab tempat-tempat yang saya sebutkan di atas nie merupakan tempat yang biasa pihak kami bawakan untuk sesiapa yang datang ke Kelantan dan mengambil pakej dari kami.Salam sayang kami dari Xcell Travel.Terima kasih.

**Kalau free-free tu boleh la usya-usya facebook kami yer untuk pakej-pakej yang kami tawarkan.

 

 

 

 

 

These educators become leaders in their communities, joining forces with other community members and organizations to expand support and create sustainable change my revision here in the slums.

Squid Jigging Trip

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.. Ok hari nie saya nak berkongsi story pula yang salah seorang staff kami dari xcell travel membawa seramai 10 orang peserta yang mengambil pakej kami bagi trip mencandat sotong di Kota Bharu. Kami menaiki bot kayu di LKIM Kuala Besar . Peserta berkumpul di jeti LKIM Kuala Besar pada pukul 3.00 untuk bertolak ke destinasi candat.Apabila sampai ke destinasi peserta bolehlah mula bercandat atau memancing.Tapi jika ada yang berminat untuk mencandat sotong dari luar Kelantan boleh terus hubungi kami.Kemanan sahaja lokasi yang anda berminat untuk candat.

Mengikut permintaan tahun sebelum ini, kebiasaannya Bulan May menjadi rebutan para pencandat  untuk menempah tarikh trip. Pemilihan tarikh adalah bergantung kepada cuti-cuti umum dan cuti mingguan Jumaat, Sabtu dan Ahad. Walau bagaimana pun ada juga peserta memilih tarikh-tarikh  mengikut kelapangan masa masing-masing. Pihak kami sedia memberikan servis yang terbaik untuk anda.

Ok..kebiasaannya peserta akan pulang sebelum subuh or selepas subuh tapi terpulang pada peserta la. Kebiasaanya peralatan candat sahaja telah disediakan oleh pihak kami akan tetapi jika peserta ingin membawa peralatan mencandat or memancing sendiri pun bolwh (jika ada).Peserta perlu menggunakan jig yang terbaik untuk mendapatkan hasil yang banyak.

         ( peralatan untuk mencandat & memancing )

Setelah selesai semua, kami semua bergerak ke lokasi mencadat yang mengambil masa 1 or 2 jam (lupa dah ) untuk sampai ke destinasi rumah sotong hehe..

( siapkan peralatan semua & siap sedia untuk bertolak dah )

          (masa otw dang lagi selfie..seronok..harap tak mabuk..hehe)

 

Mesti anda semua tertanya-tanyakan, macamna untuk mengelakkan daripada mabuk lautkan..anda jangan risau,bagi yang mabuk laut kami sediakan pil mabuk untuk anda dan anda boleh la ikut sedikit info yang kami bagi ini untuk anda untuk elakkan dari mabuk..

  •  Sebelum Menyertai Sesuatu Trip Memancing, Pastikan Diri Anda Mendapat Tidur Yang Cukup (Minimum 5 Jam)
  •  Jangan Lupa Makan Terlebih Dahulu, Tapi Jangan Sampai Terlalu Kenyang. Jangan Makan Makanan Yang Mengandungi Minyak Yang Banyak. Apabila Sudah Makan Ianya Dapat Menghindarkan Perut Daripada Dimasuki Angin Yang Boleh Menyebabkan Mabuk.
  •  Ubat-ubatan Seperti Minyak Angin, Balm, Koyok, & Ubat Tahan Mabuk Juga Perlu Disediakan. Makanlah Ubat Tahan Mabuk 1/2 Jam Sebelum Memulakan Sesuatu Trip.
  •  Semasa Di Atas Bot, Badan Jangan Terlalu Membongkok Atau Melihat Ke Bawah, Ini Kerana Jika Keadan Itu Berlaku Ianya Juga Boleh Membuatkan Anda Cepat Merasa Mual Atau Loya, Cubalah Melihat Sesuatu Yang Jauh.
  • Cuba Hindari Daripada Duduk Bedekatan Dengan Bahagian Enjin, Kerana Bau Asap Yang Terhasil Daripada Enjin Tersebut Juga Boleh Membuatkan Anda Mabuk.
  •  Bawalah Bekal Buah-buhan Segar Ataupun Jus Buah. Air 100 Plus Juga Mampu Membantu Mengeluarkan Angin Dari Badan.
  • Satu Lagi Tip Yang Mungkin Dapat Membantu Adalah Dengan Cara Mendengar Muzik.
  •  Jika Tekak Sudah Mula Merasa Mual Atau Ingin Muntah, Sebaiknya Muntahkan Saja Kerana Ianya Akan Membuatkan Badan Anda Lebih Berasa Selesa.
  •  Apabila Cara-cara Di Atas Sudah Dilakukan Dan Masih Tidak Berkesan, Cara Yang Terbaik Adalah Dengan Kembali Ke Darat Dan Berjumpalah Dengan Doktor.

ok info diatas tu cara nak elakkan diri anda dari mabuk laut..sekarang saya nak kongsikan cara untuk memberi pertolongan pada rakan-rakan anda yang tengah mabuk laut..Tapi biasanya kita kurang berminatkan untuk membantu kawan kita yang tengah mabuk, sebab kita risau kita turut akan mabuk apabila membantu mereka. Sepatutnya kita perlu membantu mereka yang tidak berdaya untuk bangun dan bergerak. Jadi disini ada beberapa cara yang boleh membantu mereka :

  •  Mula-mula Anda Harus Membantu Mereka Agar Duduk Bersandar & Kemudian Picit Bahagian Tengkuk Serta Pangkal Telinga Dengan Perlahan-lahan.
  •  Mangsa Perlu Diberi Minum Air Masak/ Mineral Dengan Banyak  Agar Dapat Melegakan Tekak Dan Perutnya. Malah Jika Perlu Air Tersebut Ditambahkan Dengan Gula Dan Garam Bagi Mengantikan Cairan Tubuhnya Yang Sudah Habis Keluar Bersama Muntah. Jika Ini Dilakukan, Ia Akan Lebih Cepat Segar.
  •  Dengan Cara Apapun Perut Harus Diisi, Ini Kerana Selepas Menerima Makanan Atau Minuman, Ia Akan Muntah Semula. Jadi Jangan Bimbang Kerana Ianya Adalah Satu Proses Rawatan Yang Perlu Dilakukan
  •  Rakan Yang Muntah Perlu Dielakkan Daripada Meneruskan Aktiviti Memancing Bagi Memulihkan Kesihatan & Kesegaran Tubuhnya.
  •  Langkah Terbaik, Rebahkan Mangsa Dalam Keadaan Separuh Berbaring Di Luar Kabin Atau Tempat Terbuka Bagi Membolehkan Mangsa Menghirup Udara Segar. Tetapi Ingat , Pastika Mangsa Tidak Menghirup Bau Asap Yang Keluar Dari Enjin Kerana Ia akan Lebih Memudaratkan.
  • Usahakan Agar Rakan Tersebut Tidur Sehingga Dirinya Tersedar Sendiri, Insyaallah Mereka Yang Terkena Mabuk Laut Itu Akan Beransur Pulih Dan Dapat Meneruskan Aktiviti Memancing.
*Samada benar atau tidak kita perlu mencuba terlebih dahulu dan jika mahu mencuba saya sarankan agar berselawat terlebih dahulu. Jika masih mabuk gunakan teknologi terkini dengan menelan pil penahan mabuk dan jika masih gagal, dinasihatkan jangan kelaut. Memancing sahaja di sungai dan tasik (Anda pasti tidak mabuk..hehehe )

  (berehat sementara menunggu sampai ke destinasi..hehe)

Dalam perjalanan kami semua sudah tidak sabar untuk sampai ke destinasi untuk mencandat.. Dah terasa ingin berenang jah..maklum la bot ini lambat sngat bergerak..hehe

Apabila sampai di destinasi rumah sotong tu,kami tidak melengah-lengahkan masa lagi terus kami mulakan aktiviti kami dengan semangatnya tanpa melihat keadaan sekeliling kerana terlalu seronoknya..hehe

      ( ok dah nak start ny hehehe )

Syok weh dapat candat sotong nie..tapi ada jah daripada kami yang memancing sebab frust xdapat sotong hehehe..tapi tak pe sebab boleh cuba lagi..Maklumlah masakan panjang lagi hehehe nak tidur dulu pun tak pe..

( goreng kerepok lekor dulu )

                                    ( Sementara menunggu keropok untuk dimakan ..so kita wefie )

            ( ok kami makan dulu)

Dalam memancing dan mencandat tu jangan la pula lupa untuk makan.. Yelakan perut pun perlu diisi juga walaupun dengan makanan ringan.Kalaua dah perut masuk angin macam mana nak candat lagi..Seronok makan atas bot nie dah terasa macam nelayan la. Bagi yang mengemari aktiviti memancing dan suka laut tak rugi untuk anda join trip macam nie..Boleh makan ala-ala nelayan gitu..hehehe

 

         ( Suka sangat dapat sotong pertama )

Nie haaa…salah seorang peserta kami yang mendapat sotong pertamanya yaa amat besar..Puas hati kata nya. Tersenyum lebar tengok abang tu..

 ( ops pipi pink..hehe )

Seronok je tengok peserta-peserta kami nie, macam-macam ragam ada. Seronok mereka dapat memancing ikan dan mencandat sotong nie..Lepas semua penat candat, ada yang berehat dan ada yang tidur kerana kepenatan dan kepanasan berjemur bawah cahaya matahari..ye la bimbang jadi hitam kan hehehe. Aktiviti mencandat disambung pula waktu malam kerana difahamkan waktu malam sotong lagi banyak dan ada harapan lah untuk kami bawak balik sotong yang banyak nanti..hehehe

     ( hasil candat dan memancing )

Haaa.. nie la hasil dari tangkapan kami..Banyak tak ?? banyak kan ?? sotongnya dah la besar dan segar-segar pula tu.Ikan pun kami dapat banyak la juga walaupun kecik tapi peserta-peserta trip kali ini seronok dan berpuas hati kerana dapat dengan hasil titik peluh sendiri hehe , yela perlu berjaga tengah-tengah malam demi mendapatkan sotong-sotong ini semua.

 ( semua dah penat..kami balik dulu )

  ( dah sampai jeti )

Okkk sotong dan ikan pun dah dapat dan semua pun dah kepenatan kami mengambil keputusan untuk bertolak balik selepas solat subuh dan kami sampai di jeti LKIM Kuala Besar dalam pukul 8 pagi.

Sampai disini sahaja lah coretan cerita saya untuk anda semua. Bagi yang berminat untuk menempah trip mencandat sotong 2018  boleh terus hubungi En Wan Ghafar 010 928 2086 or emailkan ke wan.ghafar@xcelltravel.com untuk maklumat lanjut tentang pakej yang kami dari xcell travel tawarkan untuk anda. Jangan risau kami sedia memberi servis yang terbaik untuk anda dan dijamin anda berpuas hati dengan pakej yang kami tawarkan ini.

 Sekian daripada saya.

 

 

 

Of her years working in nairobi, she homework helpers by https://homeworkhelper.net says, “i’ve lived a dream.